Het WJD-logo voor 2013: Jezus in je hart!

8 februari 2012 door Marian van Zutven

Hèhè… Trouwe WJD-fans hebben er even op moeten wachten, maar daar issie dan: het officiële logo voor de Wereldjongerendagen in 2013 in Rio de Janeiro! Gisteravond om 20.00 uur lokale tijd was het feest op het WJD-hoofdkwartier in Rio. De kroon op de kleurrijke huisstijl werd onthuld: een beeldmerk met Christus in het hart van de WJD-pelgrim!

In het logo is (zoals bij elke WJD) nog veel meer te ontdekken. Het groene gedeelte doet denken aan de ‘Suikerberg’, een universeel symbool voor de stad Rio. In het kruis kun je een pelgrimskruis zien, maar ook ‘Santa Cruz’, een verwijzing naar de naam ‘Terra de Santa Cruz’ (land van het Heilig Kruis), zoals Brazilië ook wel genoemd wordt. Het blauw vertegenwoordigt de Braziliaanse kust, en het kleurentrio groen-geel-blauw verwijst naar de Braziliaanse vlag.

Omhelzing
Denkend aan het WJD-thema “Ga, en maak alle volkeren tot mijn discipelen,” zie je in het hartvormige logo ook het hart van de discipelen, die Jezus in hun hart dragen. Ook zie je dat Christus zijn armen volledig uitstrekt om het hart, wat doet denken aan Gods warme omhelzing voor iedere persoon en iedere jongere die in Brazilië zal zijn. Klik hier voor de hele (Engelse) uitleg bij het logo.

Braziliaanse winnaar
Gisteravond was het ook voor de vormgever van het logo feest. Helaas kon bij 'onze' Jochem en Flora de vlag niet uit (zie artikel van 14-11-11, red.). Uit honderdvijftig inzendingen werd het logo van Gustavo Huguenin, een 25-jarige Braziliaan, als het winnende ontwerp uitgekozen. Gustavo is vormgever van beroep en is al van jongs af aan bij het katholieke geloof betrokken. Hij is onder andere actief bij de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV).

Ontmoeting
Aan de WJD nam Gustavo nog nooit deel, al wilde hij dat wel graag. De WJD in Madrid in 2011 volgde hij live via internet. Het maakt Gustavo ontzettend blij dat hij nu met zijn werk een bijdrage kan leveren aan de WJD, en dat zijn beeldmerk geassocieerd zal worden met de ontmoeting die jongeren van over de hele wereld met Christus zullen hebben tijdens de Wereldjongerendagen.

En daar gaat het inderdaad om! Ben jij al begonnen met sparen voor een retourtje Rio?