“Voor een goede relatie is meer nodig dan ‘Ik vind je zo leuk’”

Premarriage Course in de schijnwerpers

10 februari 2012 door Marian van Zutven

“We krijgen deze week onze ringen!" vertelt Nina uit Den Haag enthousiast. Met haar vriend Bob is ze op dit moment actief aan het klussen in hun nieuwe, gezamenlijke appartement in Leiden. Over tweeënhalve maand gaan ze trouwen. Verrassend genoeg is Nina vooral benieuwd naar de binnenkant van de trouwringen. “We hebben ze laten graveren in ons eigen handschrift,” volgt al gauw de verklaring. “As for me and my house we will serve the Lord,” komt er in te staan.

Het is flink aanpoten, in zo’n periode op weg naar een bruiloft. Daar kan ook Teresa uit Leiden over meepraten. Zij trouwt eind mei met Pieter. Op de vraag of ze al goed op weg zijn met de voorbereidingen, antwoordt ze aarzelend. “Sja, je weet nooit wat er op het laatst toch allemaal nog moet gebeuren hè…” Toch is er al heel wat geregeld, waaronder een trouwauto. Teresa, enthousiast: “We mogen een oude SL van iemand lenen, een witte Mercedes SL Cabrio.”

Een cursus… voor het huwelijk?
Te midden van het regelen van locaties, ringen en een auto maken Nina, Bob, Teresa en Pieter ook nog tijd om een huwelijkscursus te volgen. Samen met zes andere stellen volgen ze in Utrecht de Premarriage Course. Een cursus… voor het huwelijk? Nina: “Heel veel mensen steken veel tijd, geld en energie in die bruiloft, maar je kunt veel beter investeren in je huwelijk.” Het is vooruitkijken naar de toekomst. Teresa: “Je wilt je relatie na twintig, dertig jaar ook nog laten werken, en daar heb je meer voor nodig dan alleen ‘Ik vind je zo leuk’.”

To the point
De nuchtere instelling van de verloofde stellen past wel bij de toon van de cursus. De cursus omarmt de opwinding die een aankomende bruiloft met zich mee brengt - tijdens een gezellige maaltijd aan het begin van een cursusavond delen deelnemers naar hartenlust ervaringen met elkaar over ‘hun’ dag – maar vervolgens wordt er ‘to the point’ gekomen: dan gaan stellen één op één in gesprek over liefdestalen, verwachtingen, seks, geld en schoonouders.

Herkenbaar
Voor Teresa bestaat een cursusavond uit een heleboel ‘aha momenten’. Teresa: “De cursusstof is op iedere persoon van toepassing. Je kunt het plaatsen in wat je zelf meemaakt.” Tijdens de avond over communicatie moest Teresa bijvoorbeeld terugdenken aan een voorval dat ze met Pieter had. Teresa: “Pieter is meer van het opruimen, ik van het schoonmaken. Hij zei een keer tegen mij: ‘Je hebt niet opgeruimd.’ En ik dacht: ‘Ik heb net heel hard schoongemaakt!!’. Dingen kunnen vaak zo anders overkomen dan je ze bedoelt.” De Premarriage Course geeft handvatten voor goede communicatie.

In gesprek
De Premarriage Course heeft een vast format dat internationaal wordt ingezet. “We beginnen met een gezellige maaltijd,” vertelt Gabriella Buirma, die samen met haar man Bert de cursus in Utrecht verzorgt. “Daarna begint het programma, waarin we een thema uitdiepen. Dit komt aan bod in praatjes door Bert en mij, afgewisseld met getuigenissen en ervaringen van echtparen die op een dvd te zien zijn.” Tussendoor krijgen de deelnemers kort of langer de tijd om oefeningen te doen aan de hand van een werkboekje. Gabriella: “Deze oefeningen helpen hen om met elkaar gericht en constructief over een bepaald onderwerp van gedachten te wisselen.”

Katholieke ingrediënten
De Premarriage Course is oorspronkelijk van protestantse herkomst. Katholieke cursusleiders voegen er een paar eigen ingrediënten aan toe. Gabriella: “Op de avond waar ook de seksualiteit aan bod komt, verwijzen wij bijvoorbeeld naar de ‘theologie van het lichaam’ van paus Johannes Paulus II, en op de avond van de vergeving verwijzen we naar de biecht. Verder vragen we in ons gebed ook wel om de voorspraak van Maria en Jozef, omdat zij ten slotte het heilig huisgezin vormden, het heilig echtpaar zou je kunnen zeggen.”

‘Samenavond’
Nina en Teresa zijn allebei tevreden over de cursus. Met twee avonden achter de rug en nog drie te gaan, weten Nina en haar vriend Bob dat ze één tip in ieder geval toe gaan passen: die van de ‘samenavond’. “Die tijd moeten we na ons trouwen echt vastleggen in onze agenda,” weet Nina, “en dan niet alleen ‘samen’ in dezelfde ruimte - de een leest, de ander kijkt tv – maar écht iets samen doen. We gaan omstebeurt zo’n avond voorbereiden voor de ander. Ja, als verrassing!”

Dit artikel verschijnt in het kader van de internationale ‘Marriage Week’, die van 7 t/m 14 februari in ruim 25 landen gehouden wordt. Marriage Week werd in 1996 opgericht als een onafhankelijke internationale beweging, bestaande uit vrijwilligers, met als doel om in dorpen en steden activiteiten te ontwikkelen om duurzame liefdesrelaties te bevorderen. Meer info over de Marriage Week vind je op www.marriageweek.nl.

Hoe goed kennen jullie elkaar? Doe de online Premarriage Course test!