Retourtje Stille Omgang

23 februari 2012 door Marian van Zutven

Op 17 maart vindt in Amsterdam de Stille Omgang plaats. Jaarlijks lopen duizenden mensen in stilte deze processie om te herdenken dat God in het jaar 1345 een bijzonder wonder voltrok met de heilige Eucharistie. Heb je nog nooit meegelopen, dan is dit misschien je kans! Vanuit verschillende plaatsen in Nederland rijden speciale (jongeren)bussen naar Amsterdam.

Sinds een paar jaar wordt rondom de eeuwenoude Stille Omgang een speciaal jongerenprogramma georganiseerd. De Nederlandse moeder Anima Christi komt dit jaar over uit Rome om te spreken over het thema 'DURF!'. Ook zit er muziek of een theatervoorstelling in het programma. Voordat de aanwezige jongeren samen de Stille Omgang gaan lopen, vieren ze samen een H. Mis.

Bussen
Er worden verschillende bussen ingezet die je rechtstreeks naar het jongerenprogramma toebrengen, en je na het lopen van de Stille Omgang weer richting huis rijden. Zo rijdt er een bus van bisdom Utrecht vanuit Hengelo onder andere via Nieuwegein naar Amsterdam. Zuidelijk kun je in onder meer Zeeland en Uden in de bus van bisdom Den Bosch stappen, en ook vanuit Den Haag rijdt een bus. Kijk voor het meest complete en actuele vervoersoverzicht op www.stille-omgang.nl/jongeren

30+ programma
Naast een jongerenprogramma, is er dit jaar in Amsterdam ook een speciaal 30+ programma voorafgaande aan de Stille Omgang. Naar aanleiding van het thema "Passie voor de Eucharistie" spreekt priester Matthieu Wagemakers over de vruchten van de Eucharistie en wat dat betekent voor zijn werk voor de missie in ontwikkelingslanden. Na afloop van de Stille Omgang is er warme chocolademelk in de Begijnhof. Meer informatie is aan te vragen via aanmelding-30-plussers@stille-omgang.nl.

Tip: maak voor de dag na de Stille Omgang niet teveel plannen, neem wat tijd om bij te slapen! ;-) Om je een voorbeeld te geven: zoals de plannen nu zijn, is de bus van bisdom Utrecht om 03.45 terug in Hengelo!

NB: De genoemde plaatsen zijn onder voorbehoud. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de informatie zoals die op 23 februari op de site van de Stille Omgang te vinden was. Check de informatie bij inschrijving altijd bij de organisator van de busreis.