Stille Omgang 2013

Ilke van Steekelenburg was aanwezig in Amsterdam en doet verslag...

26 maart 2013 door onze redactie

Op zaterdagavond 16 maart vond alweer voor de 8ste keer het jongerenprogramma van de Stille Omgang plaats in Amsterdam, met als thema ’I Believe!’

Programma
In de Sint Nicolaaskerk luidde de band ‘Jacobs Ladder’ de avond in waarna er door vier verschillende sprekers: Pater Elias, Bob en Nina Wegkamp, Marius van de Knaap en Elske Antonissen werd ingegaan op de drie vragen ; “What do I believe?” “Why do I believe?” “When do I believe?”
Als je het mij vraagt, een zeer passend thema in het “ Jaar van het geloof”!
Vervolgens was er een pauze waarin er gelegenheid was tot het Sacrament van Boete en Verzoening. Daarna vierden we met elkaar de Heilige Mis met Mgr Punt als celebrant, gevolgd door een moment van aanbidding bij het Allerheiligste, waarna we in stilte de “Stille Omgang” liepen door de stad Amsterdam.

De kracht van het gebed
Elk jaar is het voor mij weer een bijzondere avond. Dit jaar ging ik er voor de vierde keer naartoe. Waarom ik naar de Stille Omgang ga? Natuurlijk om het wonder te gedenken, God te danken voor dit wonder, maar ook om tijdens de Stille Omgang te bidden voor onze hoofdstad Amsterdam, voor ieder die je tegenkomt tijdens het lopen, voor Nederland, voor wonderen vandaag de dag. Eigenlijk komen er zoveel voorbeden in je op als je deze route loopt. Ik geloof echt dat gebed krachtig is, God gebeden verhoort en er meer mee doet dan wij ook maar kunnen denken.
Wat mij ook erg raakt is het besef dat het geloof eigenlijk zo’n grote genade is.
Zo iets kostbaars wat God ons gegeven heeft .Tijdens het lopen van de Stille Omgang zie je al die mensen in het uitgaansleven die hun geluk ergens anders in zoeken. Het geluk zoeken in de wereld en in het tijdelijke. En hoe vaak betrap ik mezelf er niet op?

Een ongeschonden ziel
Het verhaal van Pater Elias sloot hier goed bij aan, hij sprak erover dat wij pelgrims zijn op aarde en hier ook in moeten gaan staan. Ons huis, ons “thuis zijn”, is niet hier, maar in de hemel. De hemel bij God zal onze vaste verblijfplaats zijn! Daar zullen wij het ware geluk vinden. Daarna sprak hij over dat wij de Kerk, de Bruid van Christus, zijn. Hij legde de volgende vraag bij ons neer: ‘Wat zal Hij (Jezus) bij zijn wederkomst op aarde aantreffen? Hoe zal Hij ons aantreffen?’ Om meteen to the point te komen: onze taak is, dat Hij bij zijn wederkomst, een ongeschonden ziel zal aantreffen. Voor mij was dit wel weer even een wake up call! En een ‘to the point’ komen!

Heb uw naaste lief als uzelf en draag dit ook uit
Nina en Bob spraken over het gebod: Heb u naaste lief als uzelf, het geheel gericht zijn op de ander? Hoe kunnen we dat doen? Hoe wil God dat wij dit elke dag doen? Ze hebben ons een aantal getuigenissen laten zien en ons uitgedaagd om te luisteren naar Gods wil, Zijn plan hierin, en zo elke dag deze woorden van Jezus na te leven.
Marius gaf een getuigenis over zijn zoektoch naar de zin van het leven. Hij daagde ons uit om een smaakmaker te zijn in deze wereld, (wij zijn immers het zout der aarde) als Christen zichtbaar te zijn, anders als anderen, echt een verschil te zijn. Mensen moeten het kunnen zien, dat je Christen bent, je Jezus volgt. Dat je kind bent van God en daar naar wilt leven. Dat die naasteliefde waar Jezus het over heeft, het geheel gericht zijn op de ander, zichtbaar wordt in je leven.

Het was een zeer goede avond, een avond van stilstaan bij het wonder, bij je eigen leven met God, een avond van gebed, een tijd om te luisteren naar God, een avond waar we vorming ontvingen en werden uitgedaagd om aan de slag te gaan!

Heb jij het dit jaar gemist? Kom dan zeker volgend jaar langs! Wat mij betreft een aanrader!

Ilke van Steekelenburg