Reisadvies WJD: geen bijzondere veiligheidsrisico’s, wel extra controles

22 juli 2016 door Jong Katholiek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt in haar reisadvies voor Polen dat er tijdens de Wereldjongerendagen geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. Wel wordt reizigers aangeraden om altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen. Dit in verband met extra controles die de Poolse overheid uitvoert voor, tijdens en na de Wereldjongerendagen.

De veiligheid van de WJD-pelgrims wordt door de Poolse autoriteiten nauwlettend in de gaten gehouden. De overheid werkt daarvoor intensief samen met de internationale WJD-organisatie in Krakau.

De Nederlandse WJD-organisatie (Jong Katholiek in samenwerking met VNB) kreeg in de afgelopen weken enkele bezorgde reacties van ouders van deelnemers over de veiligheid tijdens de Wereldjongerendagen. Projectleider Astrid Bakker: “We vinden dit begrijpelijk gezien de berichtgeving in de media. Maar we zien geen reden tot zorgen. De internationale WJD-organisatie is alert op de veiligheid en we hebben dagelijks contact met de Nederlandse ambassade in Warschau.”

De contactpersoon bij de ambassade is tijdens de Wereldjongerendagen zelf in Krakau en houdt het organisatieteam actief op de hoogte. Astrid: “We adviseren deelnemers hun papieren op orde te hebben en eventuele aanwijzingen van de lokale organisatoren op te volgen, mocht er sprake zijn van instructies rond veiligheid.”

Vandaag arriveert het Nederlandse team in Krakau om de nationale catecheselocatie en slaaplocaties voor te bereiden voor de komst van de Hollandse WJD-pelgrims, aanstaande maandag. Astrid: “We gaan er met elkaar een fantastisch feest van maken!"