Days in the Diocese: een foto-impressie

23 juli 2016 door Jong Katholiek

Een pannenkoekenpicknick met de armen van Praag, volksdansen op z’n Pools, en een indrukwekkend bezoek aan concentratiekamp Dachau… voordat de Nederlandse WJD-deelnemers maandag in Krakau arriveren voor de Wereldjongerendagen, hebben ze er al een heel programma op zitten. Een kleine impressie vanuit verschillende reisinitiatieven.

De groep met de beste conditie is ongetwijfeld deze groep sportievelingen, die op zondag 10 juli in Hilversum op de fiets stapte om binnen 15 dagen naar Krakau te rijden.
De groene caravan van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam vergezelt de groep tijdens hun tussenstops.

Picknick met daklozen

De WJD-groep uit bisdom Haarlem-Amsterdam organiseerde in samenwerking met gemeenschap Sant’Egidio een picknick voor daklozen in Praag. De jongeren hebben in totaal ongeveer 1000 pannenkoeken gebakken en heerlijke bijgerechten gemaakt. "De picknick was een feest," schreef mgr. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom, na afloop op zijn weblog. "Tientallen daklozen waren gekomen en de jongeren deelden voedsel uit, deden spelletjes en praatten met de daklozen (voor zover dat door het taalprobleem ging). Het was voor vrijwel iedereen een nieuwe ervaring om daklozen als vrienden te ontmoeten en met hen feest te vieren in een park van de stad Praag. Indruk­wekkend en voor sommigen misschien ook een beetje spannend."

Sfeerimpressie van de picknick:


Limburg Present

WJD-pelgrim met Limburgse vlag
Limburg is goed herkenbaar in hun Poolse gastbisdom Gniezno, waar ze de ‘Days in the Diocese’ doorbrengen, zoals het voorprogramma van de Wereldjongerendagen traditioneel genoemd wordt. De jongeren overnachten in gastgezinnen en ondernemen verschillende diaconale activiteiten, zoals een ontmoeting met Poolse ouderen.


Dachau

Dachau - Foto door Ramon Mangold
Foto: Ramon Mangold
De tussenstop in concentratiekamp Dachau maakte veel indruk op de reisdeelnemers uit de bisdommen Breda, Rotterdam en Paramaribo, die gezamenlijk onderweg zijn naar Krakau. De 26-jarige Stan van Ommen schrijft op de weblog van de reis: ‘We gingen doorheen de poort waarop stond “Arbeit macht frei” en kwamen op een grote lege vlakte die de appèlplaats was. (…) Vervolgens bekeken we de ontvangstruimte waar mensen ontdaan werden van hun kleding, hun haar en hun naam. (…) In ons deelgroepje bespraken we hoezeer de gruweldaden georganiseerd waren, hoe verschrikkelijk het is en hoezeer mensen van hun waardigheid, persoon-zijn en zelfs mens-zijn werden beroofd. Onbegrijpelijk dat zulk kwaad in de mens kan zitten! (…) Tijdens de Mis maakte Mgr. Van den Hende met zijn inleiding op het Onze Vader op mij de meeste indruk: dat wij ons kunnen aansluiten bij de woorden die door velen daar gepreveld zijn, als het laatste wat zij hebben. In die horror is het geloof een laatste strohalm geweest. Wij mogen hun geloof niet beschamen!’

Rooms-Katholieke Mis in Dachau
Heilige Mis in Dachau


Fun en folklore

WJD'ers uit bisdom Utrecht zijn te gast in het Poolse bisdom Opole. Ze overnachten daar bij gastgezinnen en zijn erg onder de indruk van de Poolse gastvrijheid. Op donderdag maakte de groep de jaarlijkse feestdagen in Biala mee. De WJD-pelgrims uit de verschillende landen die er aanwezig waren, werden gevraagd hun eigen land te presenteren. Dat leidde voor de Hollanders tot een paar hilarische liedjes...

Lied
Van voor naar achter, van links naar rechts...

Days in the Diocese
De Polen presenteerden hun jaarlijkste oogstdankfeest