Pelgrims herdenken paus JPII met ‘Vlam van de Barmhartigheid’

26 juli 2016 door Jong Katholiek

KRAKAU - Vandaag staat er iets bijzonders te gebeuren in Krakau. De Poolse WJD-organisatie heeft een nieuw programmaonderdeel toegevoegd, speciaal vanwege de bijzondere band die de stad heeft met paus Johannes Paulus II. De WJD-jongeren zullen de oprichter van de Wereldjongerendagen vandaag gedenken met een rondgang met de ‘Spark of Mercy’.

Johannes Paulus II, ook wel liefkozend ‘JPII’ genoemd, is de eerste Poolse paus in de geschiedenis en richtte in 1984 de Wereldjongerendagen op. Hij overleed in 2005. Als paus - en daarvoor ook als priester en bisschop – had hij een bijzondere band met jongeren.

Spark of Mercy
Barmhartige JezusDe ‘Spark of Mercy’ is de vlam die onafgebroken brandt in het Krakause Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Łagiewniki. Hij staat daar bij de bekende afbeelding van de Barmhartige Jezus van zuster Faustina. Toen paus Johannes Paulus II in 2003 in Krakau was, heeft hij het vuur gezegend. Hij heeft de Polen opgeroepen om ‘de vlam van barmhartigheid door te geven aan de wereld.’

Sindsdien is het vuur in talloze landen geweest. Het bemoedigde mensen in ziekenhuizen, hospices, kindertehuizen, verzorgingshuizen en gevangenissen.

Opnieuw uitzenden van de ‘Spark of Mercy’

Vandaag wordt de ‘Vlam van de Barmhartigheid’ vanuit Łagiewniki naar Błonia gebracht, het park van de openingsviering. In de route zijn belangrijke plaatsen voor Johannes Paulus II opgenomen, van zowel vóór als tijdens zijn pausschap, zoals de H. Floriankerk en de Wawelkathedraal. De aftrap van de wandeling wordt gedaan door een zuster van de congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid.

Steeds meer mensen zullen aansluiten om de ‘Spark of Mercy’ door te geven, om de vlam uiteindelijk aan te bieden aan kardinaal Stanisław Dziwisz, die vanavond hoofdcelebrant is tijdens de openingsviering. De ‘Vlam van de Barmhartigheid’ krijgt een plaats op het altaar en zal de pelgrims vergezellen tijdens de gehele Wereldjongerendagen.

Ondertussen in Błonia…

De reis van de ‘Spark of Divine Mercy’ zal op grote schermen te volgen zijn in Błonia, het park waar de WJD-pelgrims verzameld zijn. Daarnaast zijn er getuigenissen over het ervaren van barmhartigheid, en het in praktijk brengen van het onderricht van Johannes Paulus II in het dagelijks leven.
Daarna zullen er op de verschillende podia worshipleiders en dansleiders van de Lednica 2000 Beweging staan om met de jongeren uit de hele wereld te dansen. Onder de vele artiesten op het podium is ook een Afrikaans kinderkoor.

Reis van de WJD-symbolen

Aangezien het motto van de eerste dag ‘Johannes Paulus II, stichter van de WJD’ is, wordt ook de geschiedenis van de pelgrimages van de WJD-symbolen getoond. Het WJD-kruis en het WJD-icoon zullen door Błonia gaan, steeds doorgegeven aan groepen uit de landen waar de Wereldjongerendagen hebben plaatsgevonden in chronologische volgorde.

Jongeren zullen in processie lopen, gekleed in shirts met het logo van de betreffende WJD en herkenbaar aan de vlag van hun land, van Rome (1984) tot aan Krakau (2016). Tegelijkertijd zullen er op de schermen korte verslagen worden getoond van vorige Wereldjongerendagen. De reis van de symbolen wordt begeleid door de thema-liederen van die specifieke WJD, uitgevoerd door het WJD-koor en -orkest.

Het meest belangrijke van het programma – de Heilige Mis

Daarna begint de Heilige Mis, waarin kardinaal Stanisław Dziwisz hoofdcelebrant zal zijn. Hij is aartsbisschop van Krakau. De Poolse kardinaal heeft paus Johannes Paulus II goed gekend, hij was jarenlang zijn persoonlijk secretaris. Omdat Polen zo dicht tegen Oost-Europa ligt, zal het Evangelie altijd in twee riten gezongen worden: Rooms-Katholiek en ook Slavisch-Byzantijns.