De Wereldjongerendagen zijn begonnen!

27 juli 2016 door Marian van Zutven

Bron: Foto's: Ramon Mangold

Kippenvel! Met een grote Heilige Mis waaraan 200.000 jongeren uit de hele wereld deelnamen, zijn de Wereldjongerendagen dinsdagavond officieel begonnen in Blonia Park in Krakau.

Jacco Dijksma uit bisdom Groningen-Leeuwarden maakte de mis vanaf een bijzondere plek mee. Hij was uitgenodigd om samen met andere jongeren uit verschillende landen op het podium te zitten. Daar kon hij het veld goed overzien. "Het was heel bijzonder dat de hemel leek open te breken tijdens de communie. Daardoor werd het kruis heel mooi belicht. En echt een kippenvelmoment was toen het hele veld ’Jesus Christ, You are my life’ begon te zingen. Wat een geluid kwam er van het veld af, geweldig!"

Johannes Paulus II
De mis werd geopend met de speciale WJD-hymne van dit jaar, 'Blessed are the merciful'. Cardinal Stanisław Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau, heette de pelgrims in Blonia Park welkom in vele talen. Hij verwelkomde ze in de ‘stad van Johannes Paulus II’, waar de Poolse paus het Mysterie van de Goddelijke Barmhartigheid op een bijzondere manier gevierd heeft. Barmhartigheid is het centrale thema van deze Wereldjongerendagen.

Wereldjongerendagen Openingsviering

Spark of Mercy
Vanuit de pelgrimstocht van de 'Spark of Mercy’, werd de Vlam van de Barmhartigheid aangestoken op het altaar. Het vuur verwijst naar de warmte van Gods liefde, die innerlijke vernieuwing in iedere persoon teweegbrengt. Het licht zal de deelnemende jongeren vergezellen bij alle hoogtepunten tijdens deze Wereldjongerendagen. Tijdens de afsluitende mis aanstaande zondag zullen de jongeren het licht zelf ontvangen.
Sfeerimpressie door Roderick Vonhögen

>> Homilie van kardinaal Dziwisz

>> Meer foto's van de openingsviering door Ramon Mangold