Van den Hende: ‘En tóch roept God ons!’

29 juli 2016 door Annemarie van Diepen

Bron: Foto: Ramon Mangold

KRAKAU - De laatste catechese van het programma werd vandaag gehouden. Hoewel iedereen al een heel stuk minder fris en fruitig was dan de eerste dag dat er catechese werd gehouden, kregen we veel positieve reacties op het verhaal dat deze keer door bisschop Van den Hende werd gehouden.

>> Download hier de hele tekst van de catechese

Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, ging in op het toepassen van barmhartigheid. In de vorige catecheses (zie catechese 1 en catechese 2) hebben we al een beeld gekregen wat het veel gebruikte, maar o zo abstracte, woord ‘barmhartigheid’ nou eigenlijk betekent en hoe krachtig Gods genade is. In deze laatste catechese werd belicht hoe we zelf barmhartig en genadig kunnen zijn.

Gereedschap vóór God

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat God ook jou roept. Want ook al ben je maar één mens van de velen die op dit moment leven en vroeger geleefd hebben, je bent een waardevol onderdeel in Gods plan. Een klein, maar belangrijk gereedschap dat God graag in wil zetten.

Denk dus niet dat je te klein bent om een verschil te maken of dat je al teveel op je kerfstok hebt om God nog te kunnen dienen. Jezus zei dat hij niet gekomen was voor de rechtvaardigen, maar voor zondaars. Dat zij zich bekeren tot God. Dat lijkt een uitnodiging voor ons allemaal. Wij zijn misschien niet waardig en heilig genoeg om geroepen te worden, maar toch roept Hij ons. Dat is hetgeen dat telt.

Gereedschap ván God

Maar hoe vervul je die roeping dan? Ook op momenten dat je best wel wilt doen wat God van je wil, kun je onzeker zijn van je capaciteiten om de klus te klaren. Denk dan terug aan dat stukje Bijbeltekst van Jeremia. God vraagt hem om een taak te vervullen, maar krijgt als antwoord dat hij zichzelf te jong vindt. Op dat moment laat God hem weten dat hij erop mag vertrouwen dat hij het niet alleen doet: God zal hem helpen zijn taak te vervullen.

Denk dus niet dat je er alleen voor staat als God je eropuit stuurt. Vertrouw erop dat als Hij je ergens voor roept, Hij er ook voor zal zorgen dat je de taak kunt volbrengen. Je krijgt precies het gereedschap, de talenten, de genade, die je nodig hebt. Ga naar de Heer toe en zeg: ‘Hier ben ik, want ik weet dat U mij nodig hebt, al vanaf mijn jongste uur.’ De allereerste stap naar Gods plan is dus in gebed.

Blij met elkaar

Het kan ook wel eens zijn dat we ons overvraagd voelen. Besef dan dat we één Kerk zijn met vele instrumenten, ieder weer met zijn of haar eigen talenten. Samen maken we één lichaam van God. Dat is een reden om blij te zijn met andermans talenten, maar ook om goed voor elkaar te zorgen als onderdelen van dit lichaam. ‘Wat je aan de minste der mijnen hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan,’ zegt Jezus. Hopelijk zal je vandaag en elke dag van je leven bezig zijn met Gods roeping voor jou.

Mgr. Van den Hende kon na zijn toespraak een daverend applaus in ontvangst nemen. Hij wees toen naar de afbeelding van Jezus. Mooi!

Marije van WaanZinnig Producties
Marije van der Knaap

Deze laatste catechese werd gepresenteerd door Marije van der Knaap van WaanZinnig Producties en Ilse Spruit van Twitteren met God en werd opgeluisterd door één van de WJD-bands.

>> Download hier de hele tekst van de catechese