Franciscus brengt troost in kinderziekenhuis

30 juli 2016 door onze redactie

Bron: krakow2016.com

KRAKAU - Na zijn veelbewogen bezoek aan Auschwitz, bracht paus Franciscus vrijdagmiddag een bezoek aan het Universitair Kinderziekenhuis in Krakau. Het was een grote wens van hem om de zieke kinderen persoonlijk te ontmoeten en hen bij te staan in hun moeilijke omstandigheden.

In zijn toespraak in het ziekenhuis vertelt paus Franciscus dat dit bezoek aan het ziekenhuis een speciaal onderdeel van zijn bezoek aan Krakau is. Het was zijn grootste wens om dichtbij alle zieke kinderen te zijn, om hen te omarmen en met hen te bidden. Ook benadrukt hij hoezeer hij wenst dat christenen zouden leren van Jezus’ voorbeeld: Hij had veel aandacht voor de zieken, Hij zocht ze op en omhelsde ze vaak.

Geschenk
De paus krijgt vervolgens geschenken aangeboden, waaronder een afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand. Deze afbeelding is bekend vanwege talloze genezingen en speciale genades, en is vereerd door vele pausen. Het Kinderziekenhuis zorgt voor kinderen met terminale ziektes, dat maakt de betekenis van deze afbeelding zo bijzonder, want een van de verwijzingen is naar het lijden sterven van Jezus Christus. Paus Franciscus zet vervolgens het Wees Gegroet in, en vraagt om haar voorspraak voor de gebeden van de kinderen.

Paus bidt voor zorgverleners
De paus bedankt het ziekenhuis voor de liefde die ze tonen aan families die zich soms alleen voelen in de zorg voor hun zieke kinderen. Ook bedankt hij alle verplegers en artsen die dagelijks hun liefde tonen aan zieke mensen in ziekenhuizen. Franciscus zegt dat hij de Heer zal vragen om hen te helpen om hun werk goed te doen, om hen te belonen met innerlijke vrede en met fijngevoelige harten.

Tekening
Even later omhelst de paus de kinderen. Een van hen biedt hem een tekening aan, die hij speciaal voor de Heilige Vader gemaakt heeft. Franciscus omarmt hem alsof het zijn eigen kind is.

'Ik bid voor jullie'
De paus pleit nog voor een cultuur van acceptatie voor hen die ziek zijn en zorg nodig hebben, want zij die de werken van barmhartigheid doen zijn niet bang voor de dood. ‘Ik draag jullie mee met veel genegenheid en in gebed. En alsjeblieft, vergeet niet voor mij te bidden’, zegt paus Franciscus vlak voordat hij het ziekenhuis verlaat.