Wereldjongerendagen 2019 in Panama

31 juli 2016 door Marian van Zutven

KRAKAU - Er waren al een tijdje geruchten dat de volgende Wereldjongerendagen in Panama zouden zijn. Tijdens de WJD waren er opvallend veel pelgrims uit het Zuid-Amerikaanse land aanwezig. En waarom zaten president Varela en zijn vrouw vooraan op het veld in Krakau? De vermoedens bleken te kloppen: in 2019 gaan we naar Panama! Vanmorgen hebben de Panamese jongeren het WJD-kruis in ontvangst genomen.

Paus Franciscus maakte het grote nieuws aan het eind van de slotviering op zondagmorgen bekend. De aanwezige pelgrims uit Panama sprongen op en zwaaiden met vlaggen, sjalen en spandoeken. De Panamese president omhelsde spontaan zijn vrouw en glunderde van oor tot oor. Ze werden gefeliciteerd door de Poolse president en zijn vrouw.

Wereldjongerendagenkruis

Derde WJD in Zuid-Amerika
Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de Wereldjongerendagen in Zuid-Amerika worden gehouden. In 2013 waren ze in Rio de Janeiro, in 1987 in Buenos Aires. De Argentijnse stad had destijds de primeur van de eerste Wereldjongerendagen die buiten Rome gehouden werden.

Tropisch klimaat
Panama (wat je trouwens uitspreekt met de klemtoon op de laatste ‘a’ in de Panamese landstaal, het Spaans) is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Het wordt grotendeels omringd door water: ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Het land heeft een tropisch en vochtig klimaat. Waar in Panama de Wereldjongerendagen precies plaats zullen vinden, heeft de paus vanmorgen niet bekend gemaakt.

Strand in Panama

3,6 miljoen inwoners
Volgens Wikipedia is 80% van de Panamese bevolking rooms-katholiek. Er wonen in het land zo’n 3,6 miljoen mensen. Dat zijn er nog niet eens twee keer zoveel als er vandaag in Krakau bij elkaar waren. Mochten er in Panama ook zoveel pelgrims komen, dan wordt de ‘bevolking’ dus tijdelijk met meer dan de helft verdubbeld!
De laatste keer dat Panama een paus mocht verwelkomen was in 1983, toen paus Johannes Paulus II het land bezocht.

Boer in Panama
Panamese boer. De Panamese boeren verbouwen onder andere bananen, koffie- en cacaobonen.

Luiaard in Panama
Panama heeft een aantal prachtige nationale parken. Naast luiaards komen er in het land onder andere apen, schildpadden, jaguars en krokodillen voor.

Bergen in Boquete
Bergen in Boquete.

Panama stad
Panama-Stad kent talloze wolkenkrabbers.

Folklore in Panama
Panamese folklore.