Onder de sterrenhemel op Campus Misericordiae

31 juli 2016 door onze redactie

Bron: krakow2016.com, foto: r. mangold

Het was een indrukwekkende avondwake zaterdagavond, die deed waarvoor hij bedoeld was: licht brengen in een wereld waar veel duisternis is. Het licht kwam niet alleen van de kaarsjes die de pelgrims vasthielden. Ook van een gouden zonsondergang, een inspirerende toespraak van paus Franciscus en van drie moedige jongeren, die openhartig hun levensverhaal durfden te delen. En natuurlijk de uitstelling van het Allerheiligste.

Voor verschillende pelgrims was dit de nacht waar ze op hadden gewacht, het meest persoonlijke moment van de ‘main events’ op de Wereldjongerendagen. De avond is bedoeld om een tijd van aanbidding en ontmoeting te hebben met Jezus.

Telefoonscherm
Een theatergroep beeldde uitdagingen uit waar je als jongere tegenaan kunt lopen. Als er ruzie of oorlog is, hoe bemoedig je dan de mensen die de moed verloren hebben? En als iedereen om je heen alleen maar naar z’n telefoonschermpje zit te kijken, hoe heb je dan nog échte aandacht voor elkaar?

Geen ‘zak aardappelen’ zijn
Paus Franciscus vindt dat het tijd is voor actie. Hij drong er in zijn toespraak op aan, dat je de verleiding moet weerstaan om als een ‘zak aardappelen’ te gaan hangen. “Vandaag roept Jezus je op - Hij die de weg, de waarheid en het leven is - om je stempel te drukken op de geschiedenis”, zei de paus. Dat deed hij met zo’n passie dat zijn woorden vele jongeren op het ‘Veld van Barmhartigheid’ diep raakten.

Verlamming door angst
Franciscus sprak over de verlamming die de discipelen ervaarden en dat angst een ernstige bedreiging kan zijn wanneer we het grip laten krijgen op ons leven. “Wanneer we verlamd zijn, missen we de betovering van de ontmoeting met anderen, het maken van vrienden, het delen van dromen, het met anderen meelopen”. De paus benadrukte de noodzaak om de weg van het ongemak te bewandelen. “Het volgen van Jezus vraagt een goede dosis moed, een bereidheid om de bank in te ruilen voor een paar wandelschoenen en om nieuwe en onbekende wegen te gaan”.

Avondwake Wereldjongerendagen Krakau

Noodkreet uit Syrië
De gebedswake begon met drie getuigenissen. De eerste was van een moedige, jonge Syrische vrouw, Rand genaamd. Ze sprak over de afgrijselijke zaken die met haar geliefde volk en land gebeuren. Paus Franciscus benoemde haar pijn toen hij in zijn toespraak zei: “Laten we ons eens en voor altijd realiseren dat niets het vergieten van het bloed van een broer of zus rechtvaardigt. Niets is meer kostbaar dan de persoon naast ons”.

Verantwoordelijkheid
Ook gaf hij aandacht aan de getuigenissen van Miguel, een voormalige drugsverslaafde, en Natalia, die sprak over innerlijke strijd, door tegen hen te zeggen: “Jullie zijn beiden het levende voorbeeld van wat Gods genade in ons leven wil doen”. Hij prees Miguel omdat hij wist dat God iets van hem vroeg toen hij meer verantwoordelijkheid kreeg toevertrouwd. “Dat is het geheim, lieve vrienden, God verwacht iets van jullie, God komt alles openbreken dat je gesloten houdt”. Gods genade is groter dan al onze beperkingen.

Een stukje Pasen
Na de toespraak van de paus werd het Allerheiligste Sacrament uitgestald en sloten de pelgrims zich bij de paus aan in het aanbidden van Jezus. De goudgele zonsondergang die op dat moment het veld omlijstte, had geen menselijk regisseur kunnen plannen. Bijna twee miljoen pelgrims hielden kaarsjes vast, deze stonden symbool voor het licht dat ze mogen zijn in de wereld, en dat de bron van dat licht Jezus is. Een stukje ‘Pasen’ middenin de zomer.

Avondwake Paus Franciscus

Op naar de zondag
Toen de aanbidding ten einde kwam, kwamen muzikanten van verschillende landen het podium op om liederen ten gehore te brengen. Onder hen was ook de winnaar van The Voice of Poland. De paus verliet het ‘Field of Mercy’ rond 21.00 uur en tegen 23.00uur ging het licht uit in het pauselijk vertrek in het bisschoppelijk paleis in de stad. Nog altijd waren jongeren in gebed en aanbidding, of zaten gezellig bij elkaar, en bereidden zich voor op nacht en de laatste heilige Mis met paus die op zondag op hetzelfde veld plaatsvond.

>> Naar de toespraak van paus Franciscus