Met de WJD op de meest bijzondere plaatsen

15 maart 2011 door Marian van Zutven

Marije Jonkman reisde naar Toronto en Keulen en nam daar deel aan de Wereldjongerendagen. Ze praat er over alsof het gisteren was. Met twee presentatoren van Radio Maria aan de telefoon, haalt ze herinneringen op aan haar WJD-belevenissen.

Met rolstoel en al kwam Marije op de meest bijzondere plaatsen: op 8 meter afstand van de paus, en op 500 meter hoogte in de CN Tower in Toronto. Ze nam allebei de keren deel aan de WJD-reisinitiatieven die speciaal georganiseerd waren voor jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook dit jaar komt die er weer: Jong Katholiek organiseert in samenwerking met VNB het reisinitiatief 'Grenzeloos Madrid' - een reis naar Madrid met intensieve begeleiding, aangepast vervoer en goede zorgfaciliteiten.

Fantastische belevenis
Of de deelnemers dan wéér op zulke bijzondere plekken zullen komen, dat kunnen we natuurlijk niet beloven, voor Marije waren dit ook onverwachtse cadeautjes. Maar onze ervaring is wel dat de zorgreis een fantastische belevenis is, waar het op het ene moment best zwaar kan zijn, en waar je op een volgend moment zómaar opeens midden in een verrassend mooie situatie belandt. Marije moedigt anderen aan om ook met de zorgreis naar Madrid mee te gaan. ‘Je zou het gewoon een keer moeten doen. Je ontmoet zoveel verschillende mensen, ook uit andere landen, dat is een ervaring op zich!’.

Podcast
Lees je dit artikel op de WJD-site? Klik dan hier om het gesprek met Marijke in de uitzending van Radio Maria terug te luisteren. In het tweede deel van dit radiofragment hoor je Frederik de Graaf, die in Keulen als vrijwilliger meewerkte aan de zorgreis 'Grenzeloos Keulen'.

Klik hier voor meer info over 'Grenzeloos Madrid'.