Jongerenbisschop Rob Mutsaerts ‘op de koffie bij Lewis’

op 29-09-2022 door redactie

Artikelen > Jongerenbisschop Rob Mutsaerts ‘op de koffie bij Lewis’

Rob Mutsaerts, hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch en referent voor het jongerenpastoraat in Nederland, bespreekt in negen korte video’s het boek ‘Mere Christiantity’ van C.S. Lewis. De reeks, getiteld ‘Koffie met Lewis’, is een co-productie van Jongkatholiek en mediaorganisatie EWTN Lage landen.

Mere Christianity betekent vrij vertaald ‘onversneden christendom’ en is geschreven naar aanleiding van een succesvol radioprogramma op de BBC in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Lewis gaat op een pakkende wijze in op de thematiek rond waarheid en vrijheid. “De mens heeft altijd weet gehad dat er normen zijn”, legt mgr. Mutsaerts uit in de eerste video. “Maar, zegt Lewis, vandaag de dag is het niet meer zo duidelijk.” Mutsaerts merkt op dat Lewis de ontwikkelingen van onze tijd “profetisch” zag aankomen.

Het uitgangspunt van Lewis’ betoog is gezond verstand. Op grond van consequent logisch redeneren komt Lewis tot de redelijkheid en geloofwaardigheid van het christelijk geloof. In het boek komt daarom ook de natuurwet aan de orde en hoe deze zich verhoudt tot een deugdzaam, christelijk leven.