Morgen vertrekt eerste groep Nederlanders naar WereldJongerenDagen in Panama

op 11-01-2019 door redactie

Artikelen > Morgen vertrekt eerste groep Nederlanders naar WereldJongerenDagen in Panama

Zaterdag 12 januari vertrekt de eerste groep Nederlandse jongeren richting Panama om daar deel te nemen aan de WereldJongerenDagen (WJD) die van 22 tot en met 27 januari 2019 plaatsvinden in en rond Panamastad. In de week daarna vertrekt nog een groep en in totaal gaan er 130 Nederlanders naar de WJD, onder wie de hulpbisschoppen De Jong (Roermond) en Hendriks (Haarlem-Amsterdam).

Grootste jongerenevenement ter wereld

De WereldJongerenDagen vormen het grootste Rooms-Katholieke jongerenevenement in de wereld dat om de drie jaar steeds in een ander land wordt gehouden. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen er naar toe, onder meer voor de ontmoeting en de mis met paus Franciscus. Dit keer worden de dagen voor het eerst in januari gehouden, met als gevolg dat de Nederlandse groep een andere samenstelling heeft dan in andere jaren.

Jonge professionals

‘We gaan dit keer met jong volwassenen naar Panama onder meer omdat het voor scholieren lastig is om vrij te krijgen in deze periode voor zo’n verre reis’, zegt Bob Wegkamp, de projectleider voor de WJD vanuit Nederland. ‘Ook het programma is aangepast en geschikt voor jonge professionals en studenten. We sluiten met zogenoemde programmastreams aan bij verschillende mogelijkheden tot beroepsmatige ontwikkeling (bijvoorbeeld in de zorg), maar ook gericht op persoonlijke capaciteiten zoals bijvoorbeeld leiderschap.’

Bob reist zaterdag mee met de eerste groep. Hij heeft er veel zin en kijkt er naar uit om in een bijzonder land de WereldJongerenDagen samen met alle deelnemers te beleven. ‘Na een lange tijd van voorbereiding, waarbij we elkaar als reizigers ook al een beetje hebben leren kennen is het nu dan zo ver. Ik ben zelf al een keer geweest voor de voorbereiding en heb toen ervaren dat de Panamezen heel gastvrij zijn. Het beloven bijzondere WJD te worden rond het thema dat paus Franciscus, verwijzend naar Maria, zelf heeft gekozen: zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord (Lucas 1, 38).’

Vlogs voor het thuisfront

Het motto voor de Nederlandse groep is ‘Discover your identity’, op zoek naar een antwoord op de vragen: wie ben jij? Wat is je maatschappelijke betrokkenheid? En wat doet het ertoe dat je gelovig bent? Het thuisfront van de deelnemers wordt onder meer op de hoogte gehouden via een aantal vlogs die gemaakt worden door een groepje van vier jongeren. Zij hebben daarvoor een training gevolgd via www.katholiekleven.nl, het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en op dat kanaal worden de vlogs ook gepubliceerd. Verder worden er dagelijks updates gepost op het facebookkanaal van JongKatholiek.

Kijk voor meer informatie ook op www.wjd.nl en op https://panama2019.pa/en/home/.

Houd voor de vlogs www.katholiekleven.nl in de gaten.