Pre-Synode

Jongerensynode > Pre-Synode

Van 19 tot en met 24 maart 2018 vindt in Rome de zogenaamde pre-synode plaats. 315 jongeren uit heel de wereld bereiden een document voor dat besproken wordt tijdens de bisschoppensynode die in oktober 2018 wordt gehouden. Vanuit Nederland neemt Danny Hakvoort deel aan deze internationale ontmoeting.

15#

Over 15 onderwerpen zal hij meediscussiëren, zodat uiteindelijk een samenhangend beeld ontstaat waarmee de leefwereld van jongeren wordt gearticuleerd. Tijdens de pre-synode kunnen ook andere jongeren reageren op de vragen die aan de orde komen. Door middel van 15 hashtags kunnen zij via social media meepraten.

Aanmelden voor 16 maart

Jongeren die mee willen doen, kunnen zich nog tot vrijdag 16 maart 2018 daarvoor aanmelden in een van de verschillende taalgroepen. De vragen die worden besproken tijdens de bijeenkomsten van de presynode worden ook beschikbaar gemaakt in deze speciale facebookgroep vanaf maandag 12 maart en vanaf dat moment kunnen de groepsleden gaan reageren. Er geldt een beperking van 200 woorden per antwoord, er kunnen geen bijlagen worden meegestuurd, maar wel korte video’s van niet langer dan één minuut ingestuurd. Deze kunnen worden aangeleverd via WhatsApp (+39 342 601 5596).

Laat je stem horen!

De pre-synode volgt op de eerdere uitnodigingen van paus Franciscus aan jongeren om hun stem te laten horen. In 2017 zijn er in de bisdommen vragenlijsten uitgebracht en bijeenkomsten gehouden om inzicht te krijgen in de wereld van jongeren. De pre-synode sluit hierop aan.

Jongeren die individueel of met hun jongerengroep mee willen doen, kunnen zich aanmelden via www.synod2018.va of facebook.com/synod2018. Voor meer uitleg, het werkkader en achtergrondinformatie, kun je onderstaande documenten downloaden:

  1. Presentatie pre-synode voor Jongeren 19-24 maart 2018

  2. Het Werkkader voor de Pre-Synode

  3. De uitnodiging

  4. 15 hashtags om mee te praten